Når DMI’s vejrmodel regner frem i tiden og skal give et bud på morgendagens vejr, så gør den det på baggrund af bl.a. observationer.
Jo flere og jo mere nøjagtige observationer der er, des mere nøjagtig bliver prognosen. Og det er her, crowdsourced data kommer ind i billedet.
Crowdsourced data kan betegnes som data, der indsamles via tredjeparter til et formål, der oprindeligt krævede høj kvalitet eller ekspertise. Foredraget til DaMS Efterårsmøde omhandler indsamling at trykmålinger fra smartphones og brugen af disse i DMI’s vejrmodel, Harmonie, med fokus på at forbedre især korttidsprognoser.
Der er mange led at tage hensyn til, når der indsamles data fra smartphones til brug i vejrmodeller.
Første skridt er at udvikle software, der sender observationer direkte fra telefonen til DMI. Dernæst venter et stort arbejde med kvalitetssikring og korrektion af observationerne inden disse bliver videregivet til modellen, for til sidst at (forhåbentligt) give os en bedre korttidsprognose.
Smartphones har unøjagtige sensorer, de bevæger sig både horisontalt og vertikalt og nogle gange med høj fart. Så kan vi overhovedet stole på den type observationer? DMI har som de første brugt trykmålinger fra smartphones i et fuldt modelsystem og det med lovende resultater.
Foredraget afsluttes med en oversigt over, hvilke andre typer af data, der kan indgå i fremtiden, og hvad andre europæiske meteorologiske institutter arbejder på indenfor emnet.
Foredraget finder sted torsdag den 1. november 2018 kl. 19:00 i DMI's auditorie, Lyngbyvej 100, 2100 KBH Ø.
Tilmelding skal ske til kasserer@dams.dk
NB. Vi mødes foran glasfacaden på DMI's hovedbygning.