Nyheder

DMI har forbedret dine varsler

12. september 2018. Nu bliver det nemmere for dig at følge med, når DMI varsler farligt vejr. Med ny grafik får du varsler for der, hvor du er og på dine favoritsteder, varselskategorierne er blevet mere enkle, og så har vi tilføjet en ny, grafisk femdøgnsudsigt. 

Læs mere.

2018 - en ekstraordinær is-sæson i Arktis

I en tid hvor klimaforandringer og afsmeltning af havis og indlandsis næsten er daglig tale, er det særligt interessant at se, hvordan isen i Arktis har det. På polarportal.dk har DMI’s klima- og isforskere derfor gjort sæsonen op for isen i Arktis, og den adskiller sig på flere punkter fra de fleste andre år. 2018 har både budt på en kold sommer i Grønland og svækket havis.

Læs mere

2018: Ny rekord i soltimer

5. december 2018. Sol, sol, tørke og atter sol.  Sommeren 2019 vil helt sikkert blive husket for sine mange solskinstimer. Solskinstimerne tikkede ind i en lind strøm fra maj til juli, og lagde en solid base for, at 2019 skulle gå hen og blive det mest solskinsrige år i 99 år. I går, den 4. december, blev det endelig klart, at denne lyse og varme rekord var i hus.

Læs mere

Hvor blev vandet af?

29. november 2018. Går man en tur langs de danske kyster i dag, vil man hurtigt bemærke, at der, hvor der normalt er vand, kan man nu se sand, sten og andre spændende ting fra havbunden. Både der er væltet rundt på siden vidner om, at det bestemt ikke er hverdagskost i dansk område. Men hvad er det, der sker?

Læs mere.

Ny klimastatus fra WMO: 2018 bliver det fjerde varmeste år til dato

29. november 2018. FN-organisationen for vejr og klima, WMO, udsender hvert år op til årets klimatopmøde en foreløbig status over verdens klima og årets vejrbegivenheder. I år er nogle af nøgleordene hedebølgen i Skandinavien og naturbrandene i Californien, Sverige og Grækenland.

Læs mere.

 

Ugen starter piv koldt

26. november 2018. Vinteren nærmer sig med hastige skridt, og hvis vanter og halstørklæder ikke allerede er taget frem, så blev de det forhåbentlig her til morgen. Mandag morgen blev nemlig efterårets koldeste morgen.

Læs mere.

 

Meget bedre meget billigt – europæisk samarbejde sikrer høj kvalitet af din vejrudsigt

23. november 2018. EUMETNET - mange bogstaver, stor betydning for din vejrudsigt. EUMETNET er en slags EU for de europæiske meteorologiske institutter. Samarbejdet skaffer DMI store mængder af de målinger, som vejrudsigterne baseres på. DMI har netop forlænget den aftale, som sikrer os en stol ved bordet i yderligere 10 år.

Læs mere.

Før klimatopmøde – her er WMO’s dystre tal om drivhusgasser

22. november 2018. I 2017 er niveauet af drivhusgasser i atmosfæren nået en ny rekordhøjde. Og der er ingen tegn på, at trenden ændres. Det er en af konklusionerne i den årlige status om drivhusgasudledning fra FN-organet for vejr og klima, WMO, som offentliggøres i dag.

Læs mere.

Varm luft har givet mere sne på Grønlands iskappe

22. november 2018. De sidste par dage har meget varm luft over den sydøstlige del af Grønland, medført ekstraordinært meget sne langs Grønlands østkyst. Det lyder umiddelbart som en modstrid, men der er en god forklaring.

Lær mere

 

DMI går forrest med ultra nøjagtig vejrmodel

15. november 2018. I Grønland oplever man oftere voldsomt vejr, og det kan både kan koste menneskeliv og have store økonomiske konsekvenser. Derfor er rettidig varsling af voldsomt vejr for Grønland yderst vigtig. Derfor har DMI’s forskere lavet en vejrmodel, der netop kan håndtere store lokale variationer og give varslingen af voldsomt vejr et mærkbart kvalitetsløft.

Læs mere.

Vinterprognosen er klar - og lidt kold

14. november 2018. Langtidsmeteorolog, Martin Lindberg, har kigget langt frem i vejrprognoserne og har givet et bud på hvordan vinteren 2018/19 kommer til at tage sig ud. Vi lover ikke hvid jul endnu, men vinteren ser også ud til at bekende kulør i december.

Læs mere her

 

Ny indsats sikrer mere præcise varslinger og bedre statistik om fremtidens stormfloder

14. november 2018. Data fra vandstandsmålere i vores kystvande er et vigtigt redskab til at kunne beregne vandstande, når stormfloderne rammer. De gør os endvidere klogere på fremtidige stormfloder. Kystdirektoratet og DMI sætter gang i en indsats for at højne kvaliteten af data fra marine vandstandsmålere over hele landet.

Læs mere.

Workshop afholdes for at styrke dansk forskning i kommende IPCC-rapport

12. november 2018. FN’s klimapanel, IPCC, udgiver om 2-3 år sin næste hovedrapport. Det lyder måske af lang tid, men hvis den danske forskning på klimaområdet skal have en så fremtrædende position som muligt i rapporten, er det bestemt ikke for tidligt at trække i arbejdstøjet.

Læs mere.

Kæmpesatellit på størrelse med minibus forlænger lang dataserie

9. november 2018. Onsdag morgen i denne uge blev den 3. europæiske Metop Satellit sendt i kredsløb om jorden af den europæiske rum-organisation EUMETSAT. Det skete i samarbejde med søsterorganisationen ESA.

Læs mere.

 

 

Anja Fonseca ny pressechef hos DMI

5. november 2018. DMI henter ny pressechef hos DR. Anja Fonseca har siden 2006 leveret vejrudsigter til både TV, radio og de skrevne medier hos DR. Gennem de sidste år har hun desuden været redaktør på et af Danmarks mest sete nyhedsprogrammer "Vores Vejr".

Læs mere.

 

 

Oktober opgjort - lun, tør og solrig

1. november 2018. Når de først julekalendre begynder at snige sig frem i massive antal ved kasserne i supermarkederne, ved vi godt, hvad tid på året, det er - halvvejs gennem efteråret. Med allehelgensaften i går sluttede oktober. Vi har gransket månedens tal og giver jer her et overblik over, hvordan den tog sig ud. 

Læs mere.

I dag lancerer DMI ny vejr-app

31. oktober 2918. DMI’s vejr-app relanceres nu med en byge af forbedringer og i nyt design, der skal gøre det nemmere for dig at følge vejret og få varsler for de steder, der har særlig betydning.

Læs mere.

 

 

Vejledning i udledningsscenarier

30. oktober 2018. Kommunerne får nu en hjælpende hånd, når de skal anlægge fremtidens infrastruktur, så den kan modstå fremtidens klima. Sammen med Miljøstyrelsen vejleder DMI i, hvilken klimafremtid Danmark skal forberede sig på.

Læs mere.

 

40 års målinger af havisen giver klare svar

24. oktober 2018. For præcis 40 år siden, d. 24. oktober 1978, blev et nyt instrument til måling af havis sendt ud i rummet. Måleinstrumentet hedder SMMR og blev sendt ud i rummet ombord på NASA's NIMBUS 7 satellit. Disse målinger giver afgørende information omkring havisudbredelsen i Arktis og er uundværlige for klimaforskere og FN's klimapanel, når de undersøger de markante ændringer, som er sket.

Læs mere

Er du med til at gøre vejrudsigten mere nøjagtig?

23. oktober 2018. Det er ikke usandsynligt. I hvert fald ikke hvis vi kigger lidt ind i fremtiden, hvor det er sandsynligt, at alle med en smartphone kan blive til små mobile vejr-målestationer. Disse crowdsourced data kan måske gøre vejrmodellerne bedre. Dansk Meteorologisk Selskab (DaMS) inviterer til Efterårsmøde den 1. november, hvor der bl.a. vil blive fortalt om brugen af crowdsourced data i vejrmodeller. Alle er velkomne.

Læs mere.

Dansk-kinesisk forskningsworkshop om Arktis

DMI og Styrelsen for Forskning og Uddannelse slår i dag dørene op for en ny type videnskabelig workshop. Emnet er Arktis og gæsterne er forskere fra Kina.

Læs mere.

En usædvanlig varm start på efterårsferien

15. oktober 2018. Et solidt højtryk øst for Danmark har de sidste par dage trukket varm luft op over landet fra syd, og har kastet en usædvanlig varm weekend af sig. Lørdag blev den varmeste dag, men hvor meget nåede vi egentlig op på, og hvor usædvanligt er det?

Læs mere her

Bedst at være sønderjyde i efterårsferien

12. oktober 2018. Mojn…er en almindelig hilsen i Sønderjylland, men der er ikke meget almindeligt over det vejr, der venter sønderjyderne i efterårsferien.

Læs mere.

 

Danmark går sen ”Indian Summer” i møde

9. oktober 2018. Efteråret er godt i gang, og træerne lyser landet op i en smuk gylden farve. De kommende dage kombineres efterårets farver med usædvanligt varmt vejr, og vi begynder at tale om ”Indian Summer”. Men hvordan er det nu lige med ”Indian Summer”?

Læs mere.

Stor forskel på 1,5 og 2: FN's klimapanel udgiver særrapport om 1,5 °C global opvarmning

8. oktober 2018. FN's klimapanel har udarbejdet en særrapport, der vurderer, hvilke effekter en opvarmning på 1,5 °C i år 2100 vil have sammenlignet med en global opvarmning på 2 °C, og hvad der skal til, for at begrænse den globale opvarmning til 1,5 °C.

Læs mere.

Rekord sent minimum i Arktis havis

3. oktober 2018. Det årlige minimum i udbredelsen af Arktisk havis kom sent i år, hvilket resulterer i at smeltesæsonen har været længere end normalt. Desuden åbnede den normalt tykke og robuste havis sig nord for Grønland to gange i år. Det sker ellers yderst sjældent og er ikke noget godt tegn for det globale klima og dyrelivet under og over havisen.

Læs mere

Efterårets første nattefrost

26. september 2018. Billund fik endnu en gang glæden af efterårets første meteorologiske frost. I går morges var der måske behov for at vanterne lå klar til brug, for efteråret er så småt begyndt at bekende kulør og har kastet den første nattefrost af sig.

Læs mere

Knud gjorde knæfald – endte ikke som officiel storm

24. september 2018. Torsdag udsendte DMI både stormvarsel og varsel om forhøjet vandstand. Det var særligt Nordvestjylland, der stod for skud, men det kom heldigvis ikke til at gå så voldsomt for sig.

Læs mere.

Ny NASA-satellit holder øje med isen ved polerne

21. september 2018. Lige som isen i Arktis er ved at nå sit årlige minimum, har NASA sendt en ny is-satellit i kredsløb. Satellitten kan give forskerne de hidtil mest præcise målinger af, hvor meget Grønlands indlandsis og tykkelsen af havisen i Arktis ændrer sig.

Læs mere.

Stormen hedder Knud

21. september 2018. DMI har udsendt varsel for storm og forhøjet vandstand. Stormen hedder Knud. Stormen forventes at tage fat i morgen eftermiddag fredag og vare frem til midnat. 

Læs mere.

 

 

Følg en forhøjet vandstand med dmi.dk

Når DMI's meteorologer varsler forhøjet vandstand, kan du følge med før, under og efter. Forhøjet vandstand betyder risiko for stormflod og skader, hvor saltvand ødelægger infrastruktur eller indbo.

Læs mere.

Følg et blæsevejr på dmi.dk

Er der udsigt til meget kraftig blæst i Danmark, så hold dig opdateret på dmi.dk. Så kan du træffe de nødvendige forholdsregler. Husk også at du kan følge DMI's varsler på Twitter.

Læs mere.

 

Radar på det nye dmi.dk: En byge af forbedringer

13. februar 2018. Radaren, der viser nedbørens bevægelser over Danmark, er DMI's allermest populære enkelt-produkt. Alene i 2017 blev den set flere end 39 mio. gange. Derfor bringer vi den naturligvis med over på det nye dmi.dk, og undervejs får den flere spændende opdateringer, som gør den endnu mere brugbar.

Læs mere.

Nu får du vejret 10.000 steder i Danmark på mobilen

13. februar 2018. Vejret rykker tættere på dig. I dag lancerer DMI en smagsprøve på en helt ny udgave af en af Danmarks mest populære hjemmesider - dmi.dk. Skal det være gummistøvler eller shorts i dag? Picnic eller tur på museum? Vinterjakken eller sommerkjolen? Spørgsmål, der fremover bliver enklere at finde svar på hos dmi.dk. 

Læs mere.

Sådan får du mest ud af det nye dmi.dk

13. februar 2018. Det nye dmi.dk har masser af nyskabelser - både i den måde, vi viser dig data på, og i den måde, vi har struktureret det på. Læs hvordan det er gjort for netop din del af Rigsfællesskabet: Danmark, Grønland og Færøerne.

Læs mere.

DMI klar med bud på, hvordan 2018 kommer til at se ud i tal

19. september 2018. Vi er vel inde i efteråret, og 2018 lakker mod enden. Faktisk er vi så tæt på, at vi kan komme med et første gæt på, hvordan året slutter. Vi har regnet på, hvor den samlede mængde af sol, nedbør og temperatur for hele 2018 højst sandsynligt lander.

Læs mere.

Klimaforandringer nødvendiggør internationalt samarbejde

11. september 2018. Direktørerne fra de nordiske og baltiske meteorologiske institutter gør sommerregnskabet op. Sommeren 2018 var usædvanlig, og klimaændringer kan have bidraget til de rekordhøje temperaturer. Samarbejde på tværs af landegrænser er nødvendigt for at afværge klimaændringerne og tilpasse vores hverdag fremtidens klima.

Læs mere.

2018 - Det mest tørkeramte år i 99 år

6.september 2018. Sommeren 2018 har været ekseptionel varm, solrig og tør, og hårdest ramt har nok været landbruget og naturen. Tørken gik nemlig værst for sig i vækstperioden fra maj til juli, og det har fået os til at regne på hvordan tørkeperioden 2018 ser ud i forhold til de foregående næsten 100 år.

Læs mere.

Trængsel på podiepladserne i opgørelse over sommeren 2018

Opdateret 3. september 2018. Sommeren 2018 har sat slutspurten ind, og giver i morgen stafetten videre til efteråret. Dermed er det tid til at gøre status over, hvordan den varme årstid har klaret sig i forhold til tidligere somre.

Læs mere.

Trods halvtrist august - Sommeren 2018 er nu den solrigeste i dansk vejrhistorie

25. august 2018. Fredag kort før solnedgang tikkede sommerens solskinstime no. 771 ind i DMI's store database. Dermed sætter årstiden rekord. Drevet af en flot juni og en rekordsolrig juli - og på trods af en lidt halvtrist august - har 2018 nu slået den 71 år gamle solrekord for en dansk sommer.

Læs mere.

To potentielle guldmedaljer til sommeren 2018

20. august 2018. Vi er nu tilstrækkeligt langt henne i august til, at fremkaldervæsken begynder at gøre sin indvirkning, og billedet af sommeren 2018 står tydeligere og tydeligere frem. Se her, hvordan data tegner sig.

Læs mere.

Der er regnbuer i vejrudsigten

16. august 2018. DMI understreger budskabet om mangfoldighed og skifter logo til regnbuens farver. I denne uge afholdes Copenhagen Pride i København, hvor DMI’s hovedkontor ligger. I den forbindelse skiftes DMI-logoet på vores hjemmeside og vores Twitter ud med en regnbuefarvet udgave.

Læs mere.

Tiltrængt hjælp til tørkeindekset

13. august 2018. I weekenden valgte festens længe ventede gæst endelig at melde sin ankomst. Både sodavand og serpentiner var henover sommeren blevet noget flade, før regnen fredag trådte ind af døren med manér.

Læs mere.

Johanne kom med længe ventet regn

10. august 2018. Efter en sommer med historisk mange solskinstimer og et alarmerende rødt tørkeindeks, trak kraftige regn og tordenbyger ind over landet fra sydvest og gav lige over 10 mm regn på landsplan. Men det var ikke et helt almindeligt regnvejr, der passerede landet. Det indeholdt nemlig både skybrud og virkelig mange lyn.

Læs mere.

2017

2016