Danmark

Landsudsigt
7-døgnsudsigt
Månedsprognose

Tirsdag d. 18. september 2018

Efter et gedigent varmepust fra sydvest i indeværende uge, blæser betydeligt køligere luft med byger nu ind over landet fra vest og nordvest. Vejrskiftet gør sig gældende i løbet af fredagen og videre henover weekenden til starten af næste uge. Derefter skal vi igen have besøg af et højtryk, der ventes at give nogle pæne og solrige dage med lidt lunere vejr om dagen. Ved indgangen til oktober skal vi nok forberede os på i større omfang at finde regntøj og gummistøvler frem igen. Grundet tropiske cykloner i Atlanten, vurderes prognoserne dog til at være noget mere usikre end de plejer.  

I starten af næste uge (uge 39) strømmer kølig luft med byger endnu ned over landet fra nordvest. Men efterhånden opbygges et højtryk vest for Danmark og giver mere stabile vejrforhold med bedre plads til solen. Vi får som helhed kølige dage med beskedne dagtemperaturer, typisk mellem 12 og 16 grader og køligst mod nordvest, mens termometeret om natten kan dykke helt ned til omkring 5 grader. Fra sidst på ugen bliver højtrykkets placering tiltagende usikker. Det er muligt at svage fronter med lidt lunere- og en smule mere ustadigt vejr kan trænge ind over landet fra vest. I givet fald bliver det mere skyet med mulighed for lidt regn. Meget taler dog for, at højtryksrygge fortsat vil dominere med overvejende stabilt vejr og god plads til solen. Vi er dog samtidig henne på den årstid, hvor tåge, dis, eller lave skyer dannes om natten og kan blive liggende til et godt stykke op af formiddagen. Forekomsten af disse ”solgardiner” vil blive bestemt af højtrykkets placering, men skulle vinden gå i sydøst, så vi henter luften fra det tørre kontinentale hjørne, vil det ikke blive særlig udtalt, og solen vil være æresgæst det meste af tiden.

For uge 40 og 41 er det bedste bud, at vi for alvor skal til at finde regntøjet frem. Der ventes flere dage med både lavtryk, fronter og våde frontpassager, afløst af opklaring med byger og blæst. Temperaturene ser ud til at holde sig nær det normale for årstiden, typiske 10-15 grader, men ikke helt så koldt om natten. Da havet omkring os fortsat er noget varmere end normalt, kan der i peioder være risiko for både kraftigere regn og byger end hvad vi plejer at se. Som det ser ud nu, er der endvidere ikke tegn på nogen langvarig stabilisering. Med de nuværende store temperaturkontraster mellem kold polarluft fra Atlanten og vor hjemlige, varme havvand, er der mere brændstof i vejrmotoren end der plejer, og det øver chancen for en tidlig efterårsstorm. Vi kan forudsige storme typisk 2-5 døgn inden, de rammer.  

Samlet set ventes den kommende måned at havne på omkring eller lidt over det normale temperatur-niveau for årstiden, mens nedbøren frem til månedsskiftet ventes omkring det normale, og for oktober noget over. 

Sæsonprognose

Tirsdag d. 18. september

Oktober indledes formentlig af temmelig ustadigt vejr med ret så hyppige lavtryk og fronter fra vest. Vi får også en smule forhøjet risiko for meget blæst og lokalt risiko for vindstød af stormstyrke. Senere er der dog også tegn på, at vi kan få en periode med mere stabilt efterårsvejr, hvor lavtryk og regn holder en pause. I stedet kan vi så få dage, hvor dis og tåge står på spisesedlen - især i de mørke timer og frem til et stykke ud på dagen. 

Trods relativt høje havtemperaturer kan den første nattefrost godt indfinde sig sidst på måneden i de centrale dele af landet på nætter med stille og klart vejr. Måneden ser ud til at ende med temperaturer lidt over normalen, mens nedbørsmængden ligger omkring normalen.

Prognosen for november og december antyder på nuværende tidspunkt, at vi får relativt normalt vejr for årstiden. Det vil sige, at lavtryk og fronter passerer fra vestlig retning med blæst og regn. Dog er der fra sidst i november og i december tegn på, at et højtryk over Skandinavien i perioder kan sende vinden rundt i det østlige tørre og kølige hjørne. Det vil give os mere stabilt og tørt vejr med bedre plads til solen. Skulle dette ske, kan det såmænd ikke udelukkes, at vi kan få den første sne i starten af julemåneden. Temperaturen som helhed ventes omkring eller lidt over normalen, mens vi får noget nær normal nedbør for perioden.

Vejrkort
Pollen

Dagens pollental. Få mere information om målingerne. Læs mere

Vandstand

Vandstand for målestationer i Danmark. Få mere information om grafikken. Læs mere


Tidevandstabeller