Danmark

Landsudsigt
7-døgnsudsigt
Månedsprognose

Tirsdag den 9. juli 2018

De næste uger bringer ikke meget nyt under himlen, og budskabet kan siges med ganske få ord: Den tørre og varme sommer ser ud til at fortsætte.

Men deler vi ugerne op for sig og går lidt mere ned i detaljerne, så er der alligevel forskelle i månedsprognosen, og risikoen for varmebølge eller måske hedebølge, samt kraftig nedbør og skybrud stiger sidst i juli og i starten af august.

Uge 29: I næste uge ligger vi mellem to større lavtryksområder, hvilket giver relativt svage vinde, og som det ser ud lige nu, generelt nordlige vinde. Den nordlige vindretning er i sig selv ikke den varmeste, men idet det er tør luft fra nord, og der ikke er ret meget fart på vinden, ser det ud til at blive en varm og solrig uge med temperaturer flere dage over de 25 grader. Enkelte nætter kan også gå hen og blive lune med temperaturer, der nærmer sig eller passerer de 20 grader, og lokale byger kan ikke udelukkes. 

Uge 30 og 31: I slutningen af juli ser det ud til, at højere tryk etablerer sig øst for Danmark, hvilket efterhånden giver en mere sydlig vindretning til Danmark. Det er den vindretning, som dels bringer solid kontinental varme op til os, men den kan også afstedkomme nogle kraftige tordenbyger. Risikoen for lokale skybrud stiger dermed. Usikkerheden stiger selvfølgelig her i den 3. og 4. uge af månedsprognosen, men det ser ud til, at vi holder os et godt stykke over normalen hvad temperaturen angår, og vi vil formentlig flere dage få temperaturer over 25 grader – sandsynligheden for varme eller hedebølge og tropenætter stiger dermed også. Hvad angår nedbør, så er der stadig ikke meget at komme efter. Lavtryk og fronter med landsdækkende regn ser stadig ud til at holde sig på behørig afstand, og selvom kraftige byger og skybrud godt nok kan levere en hel del nedbør på meget kort tid, er det sjældent ret store områder, som bliver ramt. Dertil skal det siges, at med den tørre jord vi har nu, vil meget af nedbøren løbe ud i afløb eller ned i lavninger. 

Sæsonprognose

Tirsdag den 12. juni 2018
Sæsonprognose

De lange prognosekørsler indikerer fortsat et generelt højere lufttryk end normalt over Nordeuropa i hele perioden. Vi ser derfor ud til at få en tørrere, solrigere samt noget varmere sommer end normalt. Der er således i år ikke den store grund til at rejse sydpå i ferien, og vejret vil opleves som en stor forskel mod sidste års regnfulde og kølige sommer.

Jetstrømmen, som overordnet styrer vores vejr, ser ud at blive mere nordlig end normalt og i flere perioder bølge (løbe) op nord for Skandinavien. Det vil betyde, at lavtrykkene fra Atlanten oftest tager en nordlig bane rundt om Danmark. Det giver plads til højtryk med tørt og ret varmt vejr over store dele af Nordeuropa i længere perioder.

Juni:
For juni, se månedsprognosen ovenfor.

Juli og august:
Prognoserne peger på ret højtrykspræget og sommerligt vejr. Vi ser ud til at få flere højtryksrygge op over Skandinavien og dermed vil fronter med regn oftest holde sig langt vest for landet. Vi kan se frem til flere sammenhængende dage med solrigt og varmt vejr, kun kortvarigt afbrudt af skyer og lidt regn. Der vil sandsynligvis også komme kortere perioder med byger, som måske bliver kraftige og med torden. I de forventede perioder med højtryksrygge er det ret sandsynligt, at vi får et par varmebølger. Sandsynligheden for hedebølger er ret lav i starten af perioden.

Fra slutningen af juli og et stykke ind i august måned kan vi få kortere perioder med meget varm luft, som kan give en hedebølge fra syd eller sydøst. Dermed tiltager risikoen for kraftige byger med torden. I gennemsnit ser både juli og august ud til at blive både tørrere og varmere end normalt. Nedbørsmængderne er ret usikre især i august, grundet muligheden for byger.

September:
Der er en tendens til fortsat relativt højtrykspræget vejr. Vi kan få perioder med noget tør og køligere luft fra vestlige eller nordligere retninger. I gennemsnit ser måneden ud til at ende tørrere end normalt, mens temperaturen antagelig bliver normal eller lidt over normal.

Vejrkort
Pollen

Dagens pollental. Få mere information om målingerne. Læs mere

Vandstand

Vandstand for målestationer i Danmark. Få mere information om grafikken. Læs mere


Tidevandstabeller