Kommende måned og sæson

Månedsprognosen

Udsigt udsendt den 30. juni gældende for uge 27 til og med uge 30 (30/6 – 26/7).

Sommeren er sat i gang med udsigt til over 30 grader i slutningen af indeværende uge (uge 27). Men varer det ved? Både og. Sommeren ser ud til at blive hængende over landet, men den solide varme ser ud til at ligge lige syd for grænsen fra næste uge og juli måned ud.

I indeværende uge (uge 27) bygges et højtryk op lige øst for landet, og et stort lavtryk vest for De Britiske Øer trækker varm luft op til landet. Temperaturen er derfor stigende og kulminerer i weekenden med temperaturer op til 30-32 grader - varmest i Sønderjylland.

En svag front nærmer sig landet fredag og kan måske en overgang give en smule regn og skyer. Ellers er det generelt en pæn og tør uge vi har taget hul på, og det er først på søndag, at det ser mere ustadigt ud.

Næste uge (uge 28) kan ikke helt leve op til samme tendenser. Højtrykket og varmen trækker en smule sydover og ventes at dominere syd for Danmark. Vindretningen bliver derved igen mere vestlig, og det er derved maritim sommerluft, vi får ind over landet, og mest svage fronter og lavtryk, som når landet vestfra.

Dagtemperaturen vil mest ligge omkring de 17 til 22 grader, men højtryk eller højtryksrygge fra syd vil af og til kunne give dage med solrigt vejr og op mellem 22 og 26 grader.

Uge 29 og 30 ligner meget hinanden og følger tendensen fra uge 28. Det vil fortsat være noget ustabilt med (svage) frontpassager og lavtryk. Højtryk og varme ligger mest syd for landet. Det kan af og til trække op over landet og invitere til højere temperaturer og strandvejr for en kort stund.

Sammenfattende ender denne uge 2-3 grader over normalen og bliver ret tør i gennemsnit (her er det ret svært at have de kraftige byger med i betragtning).

Uge 28 ser ud til at ende omkring eller 1-2 grader over normalen, og hvis vi kommer over normalen, bliver det i den sydlige del af landet. Nedbørsmæssigt i uge 28 vil vi formentlig ligge en smule under normalen.

I ugerne 29 og 30 vil vi formentlig ende omkring normalen, hvad angår temperaturen, og omkring eller lige under normalen, hvad angår nedbøren.

Det blomstrende dige ved Kramnitse på Lolland, maj 2015. Foto Vagn Nielsen.

Foto Vagn Nielsen.

Foto Vagn Nielsen.

Tremånedersprognose

Udsendt tirsdag den 9. juni gældende for juli, august og september.

De kommende tre måneder ser som helhed ud til at lægge sig omkring normaltemperaturen. Nedbørmængden bliver sandsynligvis lidt under det normale.

juli er der tendens til lidt højere lufttryk end normalt over Nordsøen og den vestlige del af Norskehavet. Med lidt held kunne denne højtryksryg også strække sig ind over Denmark - i hvert fald i perioder. Det betyder, at vi det meste af tiden ligger i en svag nordlig eller nordvestlig strømning. Dette giver typisk en lidt kølig men ret tør luftmasse over landet med dagtemperaturer, der med Solens hjælp nok vil nå op til omkring 20 grader de fleste af dagene. Samlet set får vi en måned med lidt mere tørt vejr end normalt og med temperaturer omkring eller en smule under det normale.

I august er der tegn på, at højtrykket måske kan få love til at bygge op over Skandinavien. Det betyder, at vi vil få en periode med lidt mere vedvarende sommervarme med dagtemperaturer over 25 grader. Sandsynligvis vil det meste af måneden dog være præget af den samme lidt småkølige men tørre, nordlige strømning og dagtemperaturer omkring eller lidt over 20 grader. Samlet set kan vi derfor se frem til en måned med nok lidt mere tørt vejr end normalt og med temperaturer omkring det normale.

I september vil højtrykket sandsynligvis rykke mod øst og placere sig lidt øst for Danmark. Det betyder, at vi i hvert fald i perioder nok kan få glæde af lune sydlige vinde. Måske kan vi endda nå at få nogle flotte sensommerdage. Alt i alt ser september ud til at blive tørrere end normalt med en middeltemperatur lidt over det normale.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2015

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.