Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 28. juli gældende for uge 31 til og med uge 34 (28/7 - 23/8).

Den ustabile og lidt kølige sommer fortsætter også i august måned - dog med udsigt til at især den første uge af august bliver lidt mere stabil og sommerlig.

I slutningen af uge 31 dannes et højtryk over og øst for Danmark. Det giver et par dage med lidt mere stabilt vejr, en mere sydlig vindretning og dermed også lidt højere temperaturer i starten af uge 32.

Højtrykket bevæger sig dog gradvist mod nord, og der kan komme en svag frontpassage tirsdag eller onsdag med skyer og regn. Derefter er der igen optakt til et højtryk nær Danmark. Som det ser ud nu, kan det give nogle pæne og lune dage. Om det varer helt hen til weekenden er tvivlsomt, da højtrykket med høj sandsynlighed bevæger sig videre mod nordøst.

På grund af de mere stabile forhold bliver det formentlig en smule mere tørt end normalt med forbehold for, at der også kan forekomme frontpassager både først og sidst på ugen.

Dagtemperaturen kan komme op omkring 25 grader, men ellers ventes den ikke at blive prangende og ender formentlig omkring de 20 grader de fleste dage. Derved fortsætter tendensen for den lidt kølige sommer, der ligger et par grader under normalen.

I slutningen af uge 32 og i starten af uge 33 ser det som nævnt ud til, at højtrykket flytter sig mod nordøst. Det kan kortvarigt igen give lidt varme i forbindelse med, at lavtryk og fronter kan nærme sig fra vest og give tiltagende sydlige vinde, som bringer varm luft med sig. Men det vil også give regn og skyer. Derefter viser tendenserne, at vi vender tilbage til den ustadige sommer med kun kortvarigt passerende højtryksrygge mellem de passerende fronter.

Jo længere ud i fremtiden vi kigger, desto større bliver usikkerheden. Meget tyder dog på, at vi i uge 33 og uge 34 får gradvist dalende temperaturer og fortsat ustadigt vejr med temperaturer et par grader under normalen.

Sammenfattet havner alle fire uger et par grader under normalen (se figuren nedenfor), mens der især for uge 31 og uge 32 er chance for et par dage med op til 25 grader.

Nedbørmæssigt byder uge 31 og uge 33 på lidt mere nedbør end normalt, hvorimod uge 32 og uge 34 ser ud til at ligge tæt på normalen.

Lysende natskyer i tiden mellem den 1. juni og den 17. juli 2015. Foto Jesper Grønne

Foto Jesper Grønne

Foto Jesper Grønne

Foto Jesper Grønne

Tremånedersprognose

Udsigt udsendt den 14. juli gældende for august, september og oktober

Både august og september ser ud at blive mere højtrykspræget end perioden maj til juli. Sandsynligvis dannes der i perioder et styrende højtryk over Nordvesteuropa, hvilket åbner op for muligheden for, at højtryksrygge bygges op fra de Britiske Øer og op over Skandinavien. Sandsynligheden for varmebølger er fortsat ikke stor, men vi kan nok forvente længere perioder med stabilt og tørt vejr med en del sol og ret behaglige temperaturer - ofte lidt over 20 grader i august og mellem 15 og 20 grader i september. Imellem højtryksryggene passerer ret svage fronter landet - mest fra vest eller nord, som får temperaturen til at falde nogle grader. I gennemsnit ser temperaturen ud til at ligge noget under normalen i august og omkring normalen i september, mens det bliver mere tørt end normalt i august og det meste af september - dog efterhånden op til normal nedbør.

I oktober forflytter det styrende højtryk sig mod Nordøsteuropa, og det atlantiske lavtryk rykker nærmere Skandinavien. Fronter passerer Danmark fra vest eller sydvest med regn og skyer. Prognosen er usikker, men perioden med overvejende tørt, stabilt og solrigt vejr kan måske fortsætte frem til midten af måneden. Jylland får sandsynligvis mest regn med lidt over normalen, mens den øvrige del af landet får omkring den normale nedbørmængde. Temperaturen bliver normal - evt. lidt over normalen.    

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Marianne Brandt og Christian Lietzen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2015

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.