twitter google+ facebook

Prognose for kommende måned og sæson

twitter google+ facebook

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 27. september og opdateret den 30. september - gældende frem til og med uge 42 (30 - 23/10)

Efter en periode med ustadigt blæsevejr og en del tiltrængt regn, er der udsigt til tørt og stabilt højtryksdomineret vejr i den første uge af oktober (uge 40). Det bliver dog med lidt lavere temperaturer, end vi har været vant til i september. Fra uge 41 må vi igen regne med lidt mere ustabilt vejr med en del regn, dog ser temperaturen ud at holde sig lidt over den normale for årstiden.

Weekenden, der afslutter denne uge, uge 39, byder på ustabilt vejr - til tider med regn og byger og kun lidt sol. Vinden tager af, og temperaturen når op omkring 15 grader om dagen og ned mellem ca. 5 og 10 grader om natten. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer.

I starten af næste uge (uge 40) bygges et højtryk op over Skandinavien, mens de dybe Atlanterhavs-lavtryk tager en vestlig bane op til Island. Det giver tørt vejr og i al fald nogle dage med en del sol. Højtrykket ser dog efterhånden ud til at bevæge sig mod nordøst til det nordvestlige Rusland, mens et lavtryksområde ligger over Østeuropa. Det betyder, at den tidligere forventede varme luft vil holde sig over Sydvesteuropa og ikke strømme op til os. Vi får i stedet - i al fald en overgang - køligere luft fra nordøst og øst. Det giver dagtemperaturer op mellem ca. 12 og 15 grader, hvilket er ret normalt for årstiden. Om natten falder temperaturen ned til omkring 5 grader; inde i landet måske ned til kun et par grader. I den anden halvdel af ugen kan det blive lidt mere skyet og måske stedvist lidt regn eller lokale byger. Temperaturen kan dog stige lidt, op omkring 15 grader om dagen og kun ned til omkring 10 grader om natten.     

I anden uge af oktober (uge 41) ligger højtrykket over Rusland, mens dybere lavtryk når De Britiske Øer og Vesteuropa fra vest. Det medfører lidt mere ustabilt vejr, og sandsynligvis når nogle ret svage fronter med lidt regn landet fra sydvest. Det er usikkert, hvor meget nedbør det giver - måske op omkring den normale mængde for årstiden. Det bliver vådest i det vestlige Jylland, mens der falder mindre mod øst. Lavtrykket over Vesteuropa giver os overvejende ret lune vinde fra omkring sydøst, hvilket sandsynligvis betyder dagtemperaturer på omtrent 12 til 16 grader og relativt milde nætter; generelt mellem 5 og 10 grader. 

Prognosen for uge 42 er meget usikker, men sandsynligvis ligger et højtryksområde over Sydvesteuropa, mens lavtryk kan bevæger sig fra Atlanten til Nordskandinavien. Det vil medføre overvejende vestlige vinde med normale eller lidt over normale nedbørsmængder og temperatur lidt over normalen; dvs. dagtemperaturer mellem 10 og 15 grader og om natten typisk mellem 5 og 10 grader.     

Samlet set ventes middeltemperaturen for hele perioden at havne omkring 1 grad over normalen, mens nedbørsmængden bliver normal eller lidt under den normale.

Nederst på siden kan du se, hvad der er normalt for årstiden.

Forstå efterårsvejret

Vil du gerne forstå efterårsvejret bedre, så læs 'Vejrkorset - efterårsvejrets fire hjørner'.

Fantastisk solnedgang fotograferet af Liselotte Kahns. Klik for stort foto

Foto Liselotte Kahns. Klik for stort foto

Foto Marianne Nysted. Klik for stort foto

Henning Olesen stod bag kameraet, da måneformørkelsen fandt sted 17. september 2016. Klik for stort foto

Måneformørkelse kl. 20-22. Foto Henning Olesen. Klik for stort foto

Tremånedersprognose

Udsigt udsendt den 16. september gældende for oktober, november og december 2016.

Temperaturen i årets sidste tre måneder ser samlet set ud til at havne lidt over det normale og den samlede nedbørsmængde omkring normalen. Det kan dog fordele sig temmelig ujævnt - både på landsplan og i de enkelte måneder. 

I oktober fortsætter den varme tendens fra september sandsynligvis, men som måneden skrider frem, bliver det efterhånden nok noget mere ustadigt med lavtryk og frontpassager fra vest.

Den milde vejrtype ser også ud til at fortsætte i det meste af november med temperaturer noget over det normale og omkring eller lidt under normal nedbør.

Når vi kommer ind i december, tyder prognoserne dog på, at der eventuelt kan forekomme mere hyppige frembrud af kold luft fra nord. Temperaturen kan i så fald synke til omkring eller måske lidt under det normale.

Risikoen for stormvejr tiltager statistisk set, efterhånden som efteråret skrider frem, men der er i øjeblikket ikke noget, der tyder på en forøget risiko i forhold til det normale. Siden 1950 har vi i gennemsnit oplevet en storm i oktober ca. hvert 15. år og i november og december ca. hvert 4.-5. år.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Christian Lietzen og Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2016

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder