Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt tirsdag den 22. april.

Påskens overvejende pæne vejr blev sikret af et højtryk. I den kommende uge bevæger det sig ind over Mellemskandinavien fra vest og fortsætter videre frem mod Rusland til weekenden. Fra begyndelsen af næste uge (uge 18) drejer vinden fra det østlige hjørne rundt mod sydvest, og fronter med regn trænger op over landet fra syd. Vi får overvejende skyet vejr, og dagtemperaturerne falder til omkring 10 grader. Om ikke andet så er vejrskiftet godt nyt for birkepollenallergikerne.

Den ustadige vejrtype med en del byger ser ud til at fortsætte det meste af uge 18, men når vi kigger frem mod slutningen af ugen, er der tegn på, at vinden kan gå rundt i vest og nordvest. I givet fald får vi lidt mere plads til solen. En overgang kan det føles noget køligt, men efterhånden vil temperaturen i forbindelse med forbipasserende højtryksrygge snige sig op mellem 10 og 15 grader.

Ser vi yderligere frem på uge 19 og 20, bliver udsigten tiltagende usikker. Der er dog ikke umiddelbart lagt op til en længerevarende stabilisering af vejret. Derimod tyder det på, at vi bibeholder en overvejende vestlig- og nordvestlig og dermed ustabil strømning med plads til både sol og byger, men også med forbipasserende fronter, skyer og lidt regn ind imellem. Temperaturmæssigt ligger vi nok omkring- eller en anelse under normalen for årstiden med typiske mellem 12 og 15 grader om dagen og ned mellem 4 og 8 grader om natten. På klare nætter med svag vind fra nordvest eller nord er der stadig risiko for nattefrost, så husk at holde øje med sarte- eller nyplantede vækster i haven.

Lav sol over Aalborg. Foto Heinz Bundgaard Larsen. Klik for stor version.

Rubjerg Knude syd for Lønstrup. Foto Liselotte Kahns. Klik for stor version.

"Blodmåne" over Horsens fjord. Foto Michael Vestergaard. Klik for stor version.

Tremånedersprognose for maj, juni & juli

Udsigt udsendt fredag den 11. april 2014.

Forude venter en gennemsnitlig dansk sommer med passerende lavtryk fra vest og syd. Vejret trækker dog lidt til den pæne og mere stabile side - især sidst i perioden.

I maj, juni og juli er der tendens til gradvist mere stabilt vejr, efterhånden som sommeren skrider frem. På den anden side er der ingen udsigt til kroniske højtryks-blokeringer med stabilt vejr over længere tid. I gennemsnit ser sommeren dog ud til at blive en anelse varmere end normalt.

Maj kan byde på lidt af det hele. Måneden ventes mest at være præget af lavtryk fra vest og vil sandsynligvis ligge en smule over normalen, hvad angår nedbør. Men af og til kan det også blive mere stabilt for et par dage. Temperaturmæssigt ender maj tæt på eller lige over normalen med overvejende sydlige eller sydvestlige vindretninger.

I løbet af juni og juli er der tendens til et højere tryk over Vest- og Sydvesteuropa. Det kan af og til kaste en højtryksryg op over eller syd om Danmark. De dominerende vindretninger vil mest være vestlige eller nordlige. Det er ikke helt skidt om sommeren, selv om vejret så sjældent bliver helt stabilt. Luft fra vest og nord er sjældent meget varm, så solen får en del at sige og dagtemperaturerne bliver alligevel ganske fine.

Signalet i prognosen med højere tryk syd og sydvest for Danmark forstærkes gradvist gennem sommeren. Det kan tyde på, at vi som sidste år vil opleve ret stabilt vejr i perioder, men at vi også af og til vil se lavtryks- og frontpassager.

Temperaturen i juni og juli vil i så fald ligge en anelse over normalen. Hvad angår nedbør, så ser det ud til, at vi ender tæt på eller lige under normalen. Dermed se sommeren 2014 ud til nedbørmæssigt mere at ligne sommeren 2013 end de forgående meget våde somre.

De rigtigt høje temperaturer ser ud til at skulle findes syd for Danmark, hvor der også er en tendens til, at temperaturen vil ligge en anelse over normalen. Dage med sydlige vinde vil derfor bringe temperaturen i Danmark godt op.

Det skal nævnes, at udsigten for de kommende tre måneder er tolket på baggrund af grove gennemsnit over lang tid.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 2014.

Medier kan kontakt energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på 39 15 75 09.