Prognose for kommende måned og sæson

Månedsprognosen

Udsigt udsendt den 26. juli gældende for uge 30 til og med uge 33 (26/7 – 21/8).

Efter en uge med lidt småkøligt vejr med vestenvind er der igen udsigt til en periode med gedigen sommervarme, når vi når et stykke ind i august. Det ser dog ikke ud til, at varmen er specielt langvarig. Lige nu tyder prognoserne på, at den lidt køligere udgave af dansk sommervejr vender tilbage igen omkring midt august.

I uge 30 er en lidt køligere luftmasse begyndt at strømme ind over landet fra vest. Dette giver ret omskifteligt vejr med regn og byger af og til men også med lidt plads til solen. Temperaturen holder sig omkring 20°C grader om dagen og omkring 15°C om natten. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer

I første uge af august (uge 31) er der tegn på højtryksopbygning over det europæiske fastland. Samtidig vil lavtryksaktiviteten fortsat være ret kraftig over Norskehavet og nord for Skotland. Grænse-zonen mellem den varme og kolde luft svinger sandsynligvis over Danmark meget af tiden og kan i perioder give mere skyet vejr og måske også lidt regn af og til - særligt over den nordvestlige del af landet. Der er dog ret gode chancer for, at den varme luft sidst på ugen efterhånden får mulighed for at strømme op over det meste af landet sydfra. Og dette kan igen give rigtigt sommervejr med over 25°C.

Den sommerlige vejrtype med temperaturer omkring eller et stykke over 25°C fortsætter med lidt held et godt stykke ind i uge 32, selvom det nok ikke bliver helt stabilt. Fronter og regn presser af og til på fra vest og i mødet mellem den varme og kolde luft, kan der dannes kraftige regn- og tordenbyger.

Hen mod slutningen af uge 32 og i uge 33 antyder prognoserne, at varmen mere vedvarende fortrænges af køligere atlanterhavsluft. Vi får derfor igen temperaturer omkring 20°C med vekslende skydække og regn eller byger af og til.

Samlet set ventes temperaturen de kommende fire uger at havne omkring det normale. Nedbørmængderne havner sandsynligvis også ret tæt på normalen - dog med tendens til lidt mere nedbør i den nordvestlige del af landet. I forbindelse med regn- og tordenbyger kan der lokalt falde temmelig meget nedbør på kort tid.

Nederst på siden kan du se, hvad der er normalt.

Forstå sommervejret

Vil du gerne forstå sommervejret bedre, så læs 'Vejrkorset - sommervejrets fire hjørner'.

Lysende natskyer over Danmark omkring den 13. juli 2016. Foto Colin Abbott, Europix Photography. Klik på billedet for at se det i større version.

Lysende natskyer over Danmark omkring den 13. juli 2016. Foto Colin Abbott, Europix Photography. Klik på billedet for at se det i større version.

Lysende natskyer over Danmark omkring den 13. juli 2016. Foto Colin Abbott, Europix Photography. Klik på billedet for at se det i større version.

Tremånedersprognose

Udsigt udsendt den 12. juli gældende for august, september og oktober 2016.

Perioden august til oktober ser ud til at byde på temperaturer omkring eller en smule over det normale og med nedbørmængder omkring eller lidt under det normale.

I starten af august kan det blive ret ustadigt med skyet vejr og en del byger med temperaturer lidt under normalen. Efterhånden ser det dog ud til, at vejret bliver mere højtrykspræget. Højtryksrygge kan i perioder strække sig op mod Skandinavien fra sydvest, hvilket giver mest tørt og solrigt vejr og temperaturer lidt over det normale - kortvarigt evt. op omkring 25°C. Som helhed ser måneden ud til at blive lidt tørrere end normalt med temperaturer omkring normalen - måske en smule over.

Prognosen for september og oktober er usikker. Der er ikke nogle tydelige tendenser i prognoserne. Danmark vil hovedsageligt ligge mellem et højtryksområde over Central- og Nordøsteuropa og et lavtryk mellem Island og De Britiske Øer. I flere perioder kan højtrykket give tørt og stabilt vejr i Danmark, men i perioder vil der også komme fronter med en del regn fra vest og sydvest. I gennemsnit ser vi ud at få omkring den normale nedbørmængde og lidt over den normale temperatur.          

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2016

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder