Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 6. oktober gældende for uge 41 til og med uge 44 (6/10 - 1/11).

Resten af oktober ser generelt tør og pæn ud, men det bliver markant koldere fra slutningen af denne uge. Efterårsferien ser derfor ud til at invitere til udendørsaktiviteter; dog iført den lidt varmere jakke - og handsker måske?

Et højtryk lader til at have fundet sig godt til rette over Skandinavien og holder lavtrykkene vest for landet det næste stykke tid. I denne uge, uge 41, bevæger en front med regn over Vesteuropa sig dog mod nordøst og ventes at gå i stå over Sydvestdanmark onsdag og torsdag. Sidst på ugen bevæger fronten sig videre vestpå ud over Nordsøen, og kølig og ret tør luft strømmer frem til os fra sydøst.

I næste uge, efterårsferien/uge 42, bevæger højtrykket sig en anelse tættere på Danmark og skaber en strømning af kølig luft ind over landet fra øst. Svækkede fronter kan stadig godt strejfe landet fra vest og give os lidt regn, og et par byger kan falde over Østersø-regionen. Men i grove træk ser efterårsferien ud til at blive ret tør, men kølig. I løbet af ugen bevæger højtrykket sig en anelse mod sydøst, og vindretningen bliver derved mere sydøstlig. Dermed stiger temperaturen en anelse. Generelt får dagtemperaturen dog et dyk og ender formentlig et sted mellem 7 og 12 grader; om nætterne ned omkring 4 til 7 grader. Hvis vinden tager af om natten, kan der dannes tåge, som kan genere op ad dagen i form af lave skyer. Generelt ser sol-chancerne dog ganske hæderlige ud. Efterårsferien kan altså med lidt held gå hen og blive rigtig flot.

I uge 43 og 44 er der fortsat udsigt til, at højtrykket ligger over Skandinavien og holder de fleste lavtryk på afstand. Det betyder også, at vi fastholder den overvejende østlige vindretning. Enkelte svage lavtryk og fronter kan dog komme ind til landet fra vest med regn og blæst, men i det store billede, ser ugerne ud til at blive tørre og lidt til den kølige side. Hvis højtrykket i en periode kommer tæt på landet, og vinden lægger sig, oplever vi nok den første nattefrost i en af disse uger.

Sammenfattet ser denne uge ud til at blive den vådeste med nedbør tæt på normalen, Derefter får vi tre uger, som bliver relativt tørre. Denne uge ser også ud til at ende 0 til 1 grader under normalen, hvad angår temperaturen, mens næste uge formentlig ender 1-3 grader under normalen. I uge 43 og 44 ser det fortsat relativt køligt ud med temperaturer, der i gennemsnit ender lige under normalen.

Vejrudsigt for efterårsferien

Vejrfotos fra Maribo

Foto Vagn Nielsen

Foto Vagn Nielsen

Foto Vagn Nielsen

Sæsonprognose

Udsigt udsendt den 9. september gældende for oktober, november og december 2015:

I oktober er der fortsat gode chancer for perioder med højtryk nær Danmark. Højtrykket ventes mest at befinde sig øst for landet, hvilket betyder, at en del lavtryk holdes vest og nordvest for Danmark. Derved bibeholder vi en sydlig strømning og med den gode chancer for pænt vejr.

Men det er efterår, så fronter og lavtryk vil også passere landet til tider ledsaget af blæst og regn. Så oktober ser ud til at byde på både smukke efterårsdage, samt dage med regn og rusk.

Temperaturmæssigt forventer vi, at oktober lander tæt på normalen. I forhold til nedbør er der en svag indikation i langtidsprognoserne på, at de sydligste og østligste egne vil ende lige under normalen (da højtrykket har lidt mere indflydelse her), mens resten af landet ender tæt på normalen.

Som efteråret skrider frem trækker højtrykket mod syd, mens lavtryk nærmer sig De Britiske Øer og det centrale Skandinavien fra vest.

November og december ser således ud til at blive et par relativt våde måneder i forhold til normalen, og temperaturen vil højst sandsynligt ende 1-2 grader over normalen.

Vi holder derved fast i seneste sæsonprognoses budskab, nemlig at efteråret ender med at lægge op til en våd og mild vinter.

Sandsynligheden for efterårsstorme ser ud til at være normalt, men den stiger gradvist i løbet af de næste 3 måneder, hvilket også er normalt.

Baseret på data for de seneste 100 år oplever vi en september-storm med i gennemsnit 14 års mellemrum, en oktober-storm med 7 års mellemrum og en november-storm med 6 års mellemrum.

 

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Christian Lietzen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2015

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.