Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt tirsdag den 23. september

I løbet af denne uge (uge 39) går vi igen mod mere stabilt vejr, da et højtryk passerer syd om landet sidst på ugen. Det peger mod en flot weekend med generelt vestlig eller sydvestlig vind, en anelse stigende temperaturer og gode chancer for sol. Natten til søndag er der dog en lille risiko for tåge, som kan blive hængende op ad søndagen i form af dis og lave skyer.

Næste uge (uge 40) ser ud til at følge op på det stabile vejr. Et nyt højtryk ventes at passere Danmark fra sydvest i løbet af ugen. Højtrykkets præcise udvikling er endnu noget usikker, men det vil ret sandsynligt blive en overvejende tør uge - dog med risiko for enkelte byger først på ugen mellem højtrykspassagerne.

Temperaturen i uge 40 ventes at ligge omkring 14 til 17°C i dagtimerne. Om natten falder termometeret typisk til mellem 5 til 10°C. I løbet af ugen kan nattemperaturen dog dale til omkring frysepunktet, hvis vinden aftager helt. Dagtemperaturen vil formentlig også falde noget i løbet af ugen til omkring 12-15 grader; det er jo efterår.

Mængden af sol er endnu ret usikker, da klart vejr om natten kan give tåge, som næste dag bliver hængende i form af dis og lave skyer. Dog forventes vinden at levere nogen omrøring i atmosfæren de fleste dage. Det er med til at opløse tågen. Derfor er forventningen gode chancer for sol og flot efterårsvejr mange af dagene.

Sidst på ugen ventes højtrykket at være placeret øst for Danmark, og mindre lavtryk kan nærme sig Nordsøen fra nord eller nordvest. Det kan give os en frontpassage hen over weekenden i uge 40, men dette er endnu ret usikkert.

Udsigten for uge 41 bliver mere usikker, men det ser ud til, at der fortsat er overvejende tendens til højtryk over eller nær Danmark. Uge 41 ventes derved også at blive lidt mere nedbørfattig end normalt. Temperaturen ser ud til at ende tæt på normalen med mellem 10 og 15 grader om dagen. Enkelte nætter er der risiko for let frost inde i landet, men ellers mellem 5 og 10 grader i nætterne og de tidlige morgentimer.

Efterårsferien, uge 42, ser pt. ud til at blive lidt mere ustabil og vil formentlig være præget af et par fronter med regn og blæst. Som det er typisk, kommer der dog også dage med opklaring mellem de passerende fronter. Både med hensyn til temperatur og nedbør ventes uge 42 at ligge tæt på normalen.

Samlet ventes de kommende 4 uger at byde på temperaturer, der holder sig omkring eller op til 1 grad over normalen. Nedbørmæssigt vil uge 40 og 41 være under normalen, hvorimod denne uge (uge 39) samt uge 42 ventes at ende tæt på normalen.

Foto Liselotte Kahns.

Foto Liselotte Kahns.

Foto Liselotte Kahns.

Foto Liselotte Kahns.

Tremånedersprognose for oktober, november, december

Udsigt udsendt tirsdag den 9. september.

Efteråret står for døren. De kommende måneder bliver uundgåeligt præget af mere vådt og køligere vejr. Når det så er sagt, så ser det ud til, at der vil være gode chancer for kortere perioder med mere stabilt vejr i både oktober og november.

Som helhed ventes begge måneder at ende tæt på eller lige over normalen, hvad angår temperaturen. Hvad angår nedbør, ser det ud til, at oktober og november ender tæt på normalen eller en anelse under normalen.

I løbet af november ventes lufttrykket at blive lavere ude over Atlanten ved De Britiske Øer. December ser derfor ud til at blive præget af lidt mere ustabilt vejr. Julemåneden ender formentlig ~1 grad varmere end normalen. Hvad angår nedbør, så ventes den at ligge en smule over normalen.

Som helhed ser årets sidste tre måneder ud til at blive omkring 0,5-1 grader varmere end normalt og med ret normale nedbørsmængder. Hovedparten af nedbøren falder i sidste halvdel af perioden.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen og Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 2014.

Medier kan kontakt energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.