Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt tirsdag den 15. april.

Påskeugen (uge 16) starter solrigt, men torsdag og fredag bevæger et lavtryk sig fra Norskehavet ned over Sverige til Sydøsteuropa. Det giver en overgang regn, men allerede påskelørdag bygges et højtryk op over Sydskandinavien, som giver os solrigt og smukt forårsvejr resten af påsken. Dagtemperaturen stiger til mellem 14 og 18 grader, og nattemperaturen stiger op til mellem 5 og 10 grader.

I ugen efter påske (uge 17) vil højtrykket bevæge sig østpå til Rusland, men en højtryksryg vil strække sig mod vest til Skandinavien. Det giver en lun, østlig strømning. Vejret bliver efterhånden noget ustabilt med mulighed for regnbyger. Solen vil dog vise sig en del, og dagtemperaruren vil sandsynligvis komme op mellem 14 og 18 grader, mens nattemperaturen mest ligger mellem 6 og 10 grader. Det er et par grader varmere end normalt. Mod slutningen af uge 17 ser højtryksryggen ud til at svækkes, og svage fronter nærmer sig fra vest. Der kommer flere skyer, og der kan komme lidt regn. Temperaturen falder sandsynligvis et par grader.

Prognosen for uge 18 ser usikker ud. Det meste peger på en ret ustabil vejrtype, hvor fronter med lidt regn eller regnbyger passerer landet fra sydvest. Der er dog også mulighed for, at en højtryksryg giver nogle dage med tørt og solrigt vejr, hvor dagtemperaturen kan stige op mod 20 grader! Ellers holder den sig mest mellem 12 og 16 grader og om natten mellem 4 og 9 grader.

I anden uge af maj (uge 19) er der tendens til dominerende højtryk med centrum øst eller nordøst om Danmark. I så fald får vi overvejende østlige vinde og ret solrigt vejr med dagtemperaturer op mellem 15 og 20 grader. Nattemperaturer typisk ned mellem 4 og 8 grader. Det bliver nok mest tørt dog med mulighed for regnbyger fra sydøst.

Langs kyster med pålandsvind må indbyggerne i hele prognoseperioden forvente lavere dagtemperaturer end nævnt ovenfor; generelt op til mellem 8 og 12 grader. På Bornholm kun op til omtrent 10 grader. Det er det forårskølige havvand, der spøger.

Udsigt fra Ørestaden ved Københavns sidst i marts. Foto Mads Dreier. Klik for stor version.

Børsmose strand sidst i marts. Foto Hanna Kwiatkowski. Klik for stor version.
Mindeparken i Aarhus den 13. april 2014. Foto Liselotte Kahns. Klik for stor version.

Tremånedersprognose for maj, juni & juli

Udsigt udsendt fredag den 11. april 2014.

Forude venter en gennemsnitlig dansk sommer med passerende lavtryk fra vest og syd. Vejret trækker dog lidt til den pæne og mere stabile side - især sidst i perioden.

I maj, juni og juli er der tendens til gradvist mere stabilt vejr, efterhånden som sommeren skrider frem. På den anden side er der ingen udsigt til kroniske højtryks-blokeringer med stabilt vejr over længere tid. I gennemsnit ser sommeren dog ud til at blive en anelse varmere end normalt.

Maj kan byde på lidt af det hele. Måneden ventes mest at være præget af lavtryk fra vest og vil sandsynligvis ligge en smule over normalen, hvad angår nedbør. Men af og til kan det også blive mere stabilt for et par dage. Temperaturmæssigt ender maj tæt på eller lige over normalen med overvejende sydlige eller sydvestlige vindretninger.

I løbet af juni og juli er der tendens til et højere tryk over Vest- og Sydvesteuropa. Det kan af og til kaste en højtryksryg op over eller syd om Danmark. De dominerende vindretninger vil mest være vestlige eller nordlige. Det er ikke helt skidt om sommeren, selv om vejret så sjældent bliver helt stabilt. Luft fra vest og nord er sjældent meget varm, så solen får en del at sige og dagtemperaturerne bliver alligevel ganske fine.

Signalet i prognosen med højere tryk syd og sydvest for Danmark forstærkes gradvist gennem sommeren. Det kan tyde på, at vi som sidste år vil opleve ret stabilt vejr i perioder, men at vi også af og til vil se lavtryks- og frontpassager.

Temperaturen i juni og juli vil i så fald ligge en anelse over normalen. Hvad angår nedbør, så ser det ud til, at vi ender tæt på eller lige under normalen. Dermed se sommeren 2014 ud til nedbørmæssigt mere at ligne sommeren 2013 end de forgående meget våde somre.

De rigtigt høje temperaturer ser ud til at skulle findes syd for Danmark, hvor der også er en tendens til, at temperaturen vil ligge en anelse over normalen. Dage med sydlige vinde vil derfor bringe temperaturen i Danmark godt op.

Det skal nævnes, at udsigten for de kommende tre måneder er tolket på baggrund af grove gennemsnit over lang tid.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 2014.

Medier kan kontakt energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på 39 15 75 09.