Kommende måned og sæson

Udsigt udsendt tirsdag den 22. juli. 

Et højtryk, som i indeværende uge (uge 30) ligger over Skandinavien, bevæger sig en smule mod nord og senere mod øst. Dette giver en øst- til nordøstlig strømning af varm luft med temperaturer mange steder op over 25 grader. Som højtrykket rykker mod øst sidst på ugen, daler temperaturen dog en anelse, og det ser ud til, at vi vil få lidt mere ustabilt vejr og byger for en kort periode.

Næste uge (uge 31) ser ud til at starte lidt mere ustabilt, idet lavtryk ser ud til at nærme sig Norskehavet og Skandinavien fra vest. Dette vil give en vest- til nordvestlig strømning af lidt køligere luft til Danmark, og måske en frontpassage eller to. Det vil nok ikke blive rigtig koldt, og temperaturen ventes at holde sig omkring de 18 til 23 grader om dagen - koldest ved vestvendte kyster - og altså tæt på normalen for juli måned.

I løbet af ugen, omkring månedsskiftet, ser det dog ud til, at et højtryk igen vil nærme sig Danmark, og der er dermed god sandsynlighed for, at vi igen får stabilt, varmt og tørt sommervejr, med stigende temperaturer til mellem 20 og 26 grader hen mod weekenden.

Uge 31 ser altså ud til i gennemsnit at lande 1 til 3 grader over normalen og nedbørsmæssigt tæt på eller lige under normalen.

Uge 32 og 33 ser ud til at følge op på dette relativt varme og tørre sommervejr, idet vi formentlig ofte vil have højtryk over eller nær Danmark. Udsigten er som altid tiltagende usikker, og der kan komme korte perioder med byger eller frontpassager, men generelt temperaturer 1 til 3 grader over normalen og nedbørsmæssigt under normalen.

De næste fire uger ser altså ud til at blive ret lune og tørre - dog med en periode fra slutningen af denne uge til midt næste uge, hvor der vil være lidt mere ustabilt vejr med en anelse dalende temperaturer og byger og regn af og til.

Nedslåe(n)de kornmarker efter regn. Foto Kurt Winkler.

Nedslåe(n)de kornmarker efter regn. Foto Kurt Winkler.

Nedslåe(n)de kornmarker efter regn. Foto Kurt Winkler.

Tremånedersprognose for august, september og oktober

Udsigt udsendt onsdag den 9. juli.

Der er tendens til lidt højere tryk end normalt over havet mellem Island og De Britiske Øer. Dermed blokeres eller svækkes den normale transport fra vest af lavtryk fra Atlanten ind over Skandinavien.

Det betyder gode muligheder for, at højtryksrygge i perioder stabiliserer vejret vestfra. Højtryk nordvest for Danmark resulterer i en luftstrøm fra mellem vest og nord, hvilket om sommeren typisk giver os solrigt og tørt vejr med ret behagelige temperaturer mellem 20 og 25 grader (varmest mod øst). Indimellem vil lavtryk over Skandinavien dog kunne give dage med byger og kun 15 til 20 grader. Sandsynligheden for en langvarig hedebølge er ikke stor, men passerende højtryk kan sende varm luft op mod Danmark sydfra og kortvarigt give op mod 30 grader. 

Ser vi frem mod de to første efterårsmåneder, tegner september til at blive en del lunere og mere tør end normalt. Frem til midten af måneden måske ovenikøbet med deciderede sommerlige indslag. Derimod ser det ud til, at oktober godt kunne byde på mere ustabilt, blæsende og køligt efterårsvejr i perioder, som vi kender det.

Samlet set skulle hele perioden august, september og oktober blive lidt varmere end normalt: I gennemsnit omkring 1 grad over normalen samt nedbør omkring eller lige under normalen. Se tabellen nederst på siden.

Perioden som helhed ser ud til at blive lidt tørrere end normalt, hvor det især er august og til dels også september, som ser tørrere ud end normalt.

Prognosen for nedbør er dog mere usikker end for temperaturen på grund af risikoen for kraftige byger.

Sæsonprognosen er som altid tolket på baggrund af grove gennemsnit over lang tid og er derfor ikke en normal vejrudsigt.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 2014.

Medier kan kontakt energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.