Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt tirsdag den 16. september.

Et omfattende højtryk sikrer os i denne uge (38) masser af septembersol og lune dage med dagtemperaturer op mellem 17 og 22 grader. I nat- og morgentimerne vil det dog flere steder være mere skyet, og tåge kan forekomme. Højtrykket over Rusland, der sikrer os det fine vejr, fjerner sig langsomt mod nordøst og et nyt ventes i weekenden frem mod de Britiske øer fra vest. De fremherskende vinde fra øst går efterhånden rundt i nordvest og nord med lidt dalende temperatur til følge. Højtrykket ligger dog stadig i vores nærhed, om end svage fronter nærmer sig nordfra. Dette vil nok give lidt mere skyet, men fortsat overvejende tørt vejr. I tilfælde af opklaring kan temperaturen komme op mod de 20 grader, men ellers ligge mellem 14 og 18 grader.  

I næste uge (39) svækkes højtrykket vest for landet. Som ugen skrider frem nærmer mere lavtrykspræget vejr sig vestfra. Dog er det endnu usikkert, hvornår vi får decideret regn og rusk, eller noget der ligner. Formentligt kommer der dog en periode fra sidst på ugen eller lige før månedsskiftet, hvor vi må forberede os på et vejrskifte til det mere ustabile. Inden da ser det dog ud til, at vi skal have nogle ret stille dage med dis og tåge mange steder, som først brænder af et godt stykke op af dagen eller eventuelt bliver hængende i form af lave skyer, som det er typisk for årstiden. Der kommer fortsat næppe megen nedbør. Temperaturene holder sig fortsat på den lune side mellem 13 og 18 grader.

Dermed er der lagt op til en temmelig efterårsagtig første uge i oktober. Fronter med regn og blæst efterfulgt af opklaring med byger ventes at præge vejret i Danmark med temperaturer mellem 12 og 15 grader - køligst over Jylland og Fyn, men dog stadig til den lune side. Kigger vi yderligere frem, bliver udsigten tiltagende usikker, men som det ser ud nu, er der gode chancer for, at pænt efterårsvejr vender tilbage, eftersom et nyt højtryk ventes opbygget over Rusland. Bliver dette tilfældet, får vi på ny ret så solrigt vejr med svagt stigende temperaturer, selvom der på denne årstid efterhånden kan bane sig lidt køligere luftmasser frem fra øst.

Samlet set ventes temperaturerne dog fortsat at holde sig et par grader over normalen - godt hjulpet til af vores omkringliggende farvande, der er 1-2 grader lunere end normalt. Nedbørmæssigt kommer vi fortsat til at ligge under normalen, om end vi som sagt må regne med en lidt mere ustabil afslutning på måneden og regnfuld samt blæsende indgang til oktober med en del over normal nedbør, selvom den præcise vejrudvikling endnu er noget usikker. 

Hvad der er normalt, kan du se i grafikken nederst på siden.

Nordlys overr Sydsverige kl. 23. 12. sept. 2014. Foto Jacob Michelsen.

Nordlys Svinø strand på Sydsjælland, 12. sept. 2014. Foto Magnus Jensen.

Nordlys over Nordhavn, 12. sept. 2014. Foto Oliver og Elise Folkmann.

Nordlys fra Ejer Bavnehøj 12. sept. 2014. Foto Tomas Jensen.

Tremånedersprognose for oktober, november, december

Udsigt udsendt tirsdag den 9. september.

Efteråret står for døren. De kommende måneder bliver uundgåeligt præget af mere vådt og køligere vejr. Når det så er sagt, så ser det ud til, at der vil være gode chancer for kortere perioder med mere stabilt vejr i både oktober og november.

Som helhed ventes begge måneder at ende tæt på eller lige over normalen, hvad angår temperaturen. Hvad angår nedbør, ser det ud til, at oktober og november ender tæt på normalen eller en anelse under normalen.

I løbet af november ventes lufttrykket at blive lavere ude over Atlanten ved De Britiske Øer. December ser derfor ud til at blive præget af lidt mere ustabilt vejr. Julemåneden ender formentlig ~1 grad varmere end normalen. Hvad angår nedbør, så ventes den at ligge en smule over normalen.

Som helhed ser årets sidste tre måneder ud til at blive omkring 0,5-1 grader varmere end normalt og med ret normale nedbørsmængder. Hovedparten af nedbøren falder i sidste halvdel af perioden.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen og Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 2014.

Medier kan kontakt energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.