Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt tirsdag den 19. august.

Et meget omfattende kuling-lavtryk ligger næsten stille over Skandinavien, mens det langsomt fyldes op. Vi skal derfor fortsat forvente ustabilt og køligt vejr med regnbyger den resterende del af denne uge (uge 34). Den friske til hårde vestlige vinde aftager dog noget i løbet af ugen.

I starten af næste uge (uge 35) ser vejret ud til at stabiliseres kortvarigt, da en mindre højtryksryg passerer landet. Et nyt, omfattende lavtryk over De Britiske Øer vil dog kort efter sende fronter med regn ind over landet igen. Vinden drejer mod syd og senere til sydvest. Det betyder, at vi får lunere luft op over Danmark. Temperaturen kan nogle dage stige til op mod 20 grader med nattemperaturer op omkring 15 grader. Yderligere en enkelt, mindre højtryksryg kan give en kortvarig opklaring, før næste front med regn passerer landet. I slutningen af ugen kommer der igen lidt køligere luft ind vestfra med døgntemperatur mellem 13 og 18 grader.

Udviklingen i uge 36 og 37 er stadig meget usikker. Der er dog en tendens til højtryksrygge i prognosen, hvilket giver gode muligheder for perioder med tørt og solrigt vejr. Dagtemperaturen stiger i så fald op til 20 grader, og der findes en chance for nogle dage med op omkring 23 grader, hvis højtrykket passerer lige hen over Skandinavien. Mod slutningen af perioden - i løbet af uge 37 - kan vejret igen blive mere ustabilt, da højtrykket måske svækkes, mens lavtryk og fronter nærmer sig vestfra.

Skypumpe over Vittrup i Nordjylland den 15. august. Foto Michael Bonderup-Knudsen. Klik for stor version.

Solnedgangen den 15. august set fra Agersø. Foto Torben Ryle. Klik for stor version.

Tremånedersprognose for efteråret 2014

Udsigt udsendt tirsdag den 12. august

September ser ud at begynde med sommervejr. Højtryk eller højtryksrygge over Nordeuropa giver overvejende tørt, solrigt og ret varmt vejr. I første halvdel af måneden er der gode chancer for op omkring 20 grader; enkelte dage måske op til 25 grader. I den anden halvdel af september falder temperauren generelt ned til omkring 15 grader, men det er fortsat muligt med enkelte dage op omkring 20 grader. Som helhed bliver det lidt varmere end normalt - omkring en grad - mens nedbøren sandsynligvis bliver omkring den normale.

Det fleste prognoser peger på lidt varmere vejr også i oktober med op omkring en grad over det normale. I den første halvdel af måneden kan vi få perioder med højtryksvejr og temperaturer mellem 15 og 20 grader. Resten af tiden får vi mere ustabilt vejr og mellem 10 og 15 grader. Mod slutningen af måneden bliver vejr generelt mere ustabilt, og dagtemperaturen falder ned til omkring 10 grader. Nattemperaturen falder fra knap 10 grader til omkring 5 grader i løbet af måneden med tiltagende risiko for nattefrost i 2. halvdel af oktober. Prognosen for nedbøren er meget usikker, men det mest sandsynlige er omkring eller noget mindre end den normale mængde.

Vejret i november er naturligvist endnu mere usikkert. Der er ikke nogen klare tendenser i prognoserne. Mest sandsynligt er det derfor, at både temperaturen og nedbøren bliver normal - måske lidt over det normale.

Som helhed ser efteråret ud at blive omkring en grad varmere end normalt og med ret normale nedbørsmængder.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 2014.

Medier kan kontakt energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.