twitter google+ facebook

Prognose for kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 21. marts 2017 gældende frem til og med uge 15 (16. april). 

De kommende uger ventes at byde på ret stabilt og højtrykspræget vejr over landet. Det giver os mindre nedbør og i gennemsnit også højere temperaturer end normalt. Dermed kan vi om inden længe opleve solbelyste tæpper af hvide anemoner i skovbunden på gode dage. Prisen for det lunere vejr er dog også flere skyer i perioder, og traditionen tro byder foråret også på kortere indslag af lidt mere omskifteligt vejr med stedvis nattefrost. Samlet set vil det dog næppe spolere det gode helhedsindtryk.

I denne uge (uge 12) strømmer kølig luft endnu ind over landet fra vest, men gradvist bygges en højtryksryg op fra Nordtyskland over Polen til Baltikum. Derved bliver der ret god plads til Solen de fleste steder med temperaturer, der typisk ligger op mellem 5 og 10 grader. Frem til weekenden kan vi vente udbredt nattefrost i forbindelse med klare nætter. Omkring søndag strømmer der endnu lunere luft ind over landet fra vest. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer.

I næste uge (uge 13) ventes et omfattende højtryk at etablere sig fra Nordsøen til kontinentet. Samtidig tager lavtryk en bane nord om landet fra Norskehavet via Nordskandinavien til Rusland. Dermed strømmer ret mild Atlanterhavsluft ind over Danmark fra vest og nordvest med en del skyer eller tåge i natte- og morgentimerne. Dagtimerne byder til gengæld på gode muligheder for sol - især langt fra kyster med pålandsvind. Hvor Solen får magten, kan dagtemperaturen stige til behagelige 15 varmegrader. Samtidig tager nattefrosten en pause, så sarte planter på friland kan smide overdækningen. Sidst på ugen er der mulighed for et par mere blæsende og ustabile dage, hvis en front med forbigående regn passerer fra vest og i så fald efterfølges af koldere vejr. Dette er dog endnu temmelig usikkert. Samlet set ventes temperaturen at havne op mod et par grader over normalen for årstiden og med noget under normal nedbør.

I uge 14 og 15 bliver udsigten tiltagende usikker, men som det ser ud nu, ventes højtryksområdet fortsat at ligge nær Danmark. I så fald dominerer det vejret i al fald først i perioden. Dermed får vi fortsat generelt ret tørt vejr og flere solskinstimer, end vi plejer at se. Efterhånden som april skrider frem, må vi dog nok indstille os på mere omskifteligt og køligere forårsvejr med regn eller byger i perioder. Samlet set er forventningen til disse uger dog fortsat tørrere vejr end normalt og op mod et par grader over normalt temperaturniveau.

Forstå forårsvejret

Vil du gerne forstå forårsvejret bedre, så læs 'Vejrkorset - forårsvejrets fire hjørner'.

Foto Birgit Lorenzen

Foto Birgit Lorenzen

Foto Jan Andersen

Sæsonprognose

Udsendt 14. marts og gældende for perioden april - juni 2017

Sæsonprognosen er denne gang endnu mere usikker end normalt, da de forskellige vejrmodeller har meget forskellige bud på udviklingen de kommende tre måneder. Der er dog udbredt enighed om, at temperaturen havner lidt over det normale, men til gengæld er vejrtypen og nedbørmængderne noget mere usikre.

April ser ud til at blive temmelig omskiftelig. Vi får perioder med højtrykspræget vejr og perioder med mere ustadigt vejr. Temperaturen ser dog ud at havne over det normale med omkring normale nedbørmængder.

Maj og juni forventes at blive med temperaturer lidt over normalen, men ellers viser prognoserne ingen tydelige tendenser. Maj og juni må derfor forventes at byde på omvekslende vejr med nedbør omkring det normale.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2017

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder