Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 19. maj gældende fra uge 21 til og med uge 24 (19/5 – 14/6)

Vi får først to uger med ret køligt og skiftende vejr (omtrent to grader koldere end normalt) med både en del sol og en del regn eller byger. Fra starten af juni er der håb om en ret solrig, tør og efterhånden varmere periode (op til ca. to grader varmere end normalen). I slutningen af perioden stiger risikoen for byger.

Et større lavtryksområde over Nordsøen og Sydskandinavien fyldes op i løbet af denne uge (uge 21), men i pinseweekenden passerer et eller to lavtryk Nordskandinavien vestfra. En højtryksryg opstår dog samtidigt sydvest og syd for Danmark, hvilket en overgang betyder en del sol og lidt varmere vejr. Pinseweekenden ser altså ud at byde på rimelig fint vejr med god chance for sol og ikke så meget vind. Vejret er dog ikke helt stabilt, så enkelte byger kan forekomme. Temperaturen stiger til omkring 15 grader i dagtimerne, mens termometeret overnatter nede mellem 4 og 10 grader. Med Solens hjælp kan vi på søndag måske snige os helt op på 18 grader, hvor det bliver varmest.

Den relativt ustadige vejrtype ser ud at fortsætte også i majs sidste uge (uge 22). Et lavtryksområde over Skandinavien dominerer vejret, mens højtryk ligger lige vest for De Britiske Øer samt over Rusland. Det betyder, at kølig luft strømmer ned over landet fra nordvest. Vi får periodevist en del byger, men der kommer også en del sol. Dagtemperaturen falder lidt igen til typisk mellem 12 og 15 grader, mens nattemperaturen mest holder sig mellem 5 og 10 grader. De to sidste uger af maj ser dermed ud at blive omtrent to grader koldere end normalt.

Kigger vi ind i juni, ser prognosen straks lidt mere sommerlig ud. Flere kørsler med vejrmodellen peger på, at et højtryk bygger op over Nordeuropa. Det giver os mere stabilt og tørt vejr med stigende temperaturer. Det er stadig meget usikkert, præcist hvor højtrykket placerer sig. Hvis det ligger vest for Skandinavien, hvilket er det mest sandsynlige i starten af juni, så får vi en tør, nordlig strømning med solrigt vejr og kun en smule over normal junitemperatur. Hvis højtrykket derimod ligger over Nordøsteuropa, hvilket er det mest sandsynlige længere fremme på måneden, så får vi i stedet en varmere, østlig og mere ustabil luftstrøm.               

I den første uge i juni (uge 23) opstår et højtryk over Nordeuropa, hvilket giver os mest tørt og solrigt vejr. Det er endnu ikke helt sikket, præcis hvornår vejret stabiliserer sig, men efterhånden holder det tørt, og Solen overtager scenen. Temperaturen stiger til omtrent 20 grader om dagen, mens den om natten mest holder sig mellem 8 og 12 grader. I slutningen af ugen er der mulighed for en enkelt dag med 25 grader; altså årets første meteorologiske sommerdag i Danmark.

I anden uge af juni (uge 24) ser højtryk eller højtryksrygge ud at dominere over det nordlige Europa, nord for Danmark, mens et område med lavere lufttryk sandsynligvis ligger nede over kontinentet. Det giver os en varm og noget ustabil strømning fra omkring øst. Solen vil dog dominere, og dagtemperaturen stiger til mellem 20 og 25 grader. Risikoen for kraftige regn- eller tordenbyger tiltager, og et enkelt eller to regnvejr kan nå frem til Danmark fra sydøst; derfor er nedbørrisikoen størst i den østlige del af landet.

Bispebjerg kirkegård, april 2015. Foto Shiyu Zhuang. Klik for større version.

Regn den 4. maj 2015. Foto Michael Frandsen. Klik for større version.

Smørmosen, Herlev. Klik for større version. Foto Shiyu Zhuang.

Sommerprognose

Udsendt tirsdag den 12. maj gældende for juni, juli og august.

De kommende tre måneder ser som helhed ud at blive en anelse varmere - op til én grad over det normale. Kraftige regnskyl kan ikke udelukkes. Nedbørmængden bliver sandsynligvis normal eller en smule under det normale.

juni vil vi nok efterhånden opleve en mindre aktiv lavtryksbane over Nordatlanten. Fra midt på måneden kan det give perioder med højtryk i vores nærhed og temperaturer, der kan snige sig op over de 25 grader. I perioder kan det dog forsat blive lidt mere køligt og omskifteligt vejr med risiko for kraftige regnbyger og temperaturfald til 13 til 18 grader.

juli ser det ud til, at vi får få lidt køligere vejr på ny, men det er usikkert, hvornår det sker. Særligt i begyndelsen af måneden kunne det fortsat godt se relativt sommerligt ud - og der kunne være regulære sommerdage i sigte. Efterhånden som måneden skrider frem skal vi nok regne med lidt mere normalt sommervejr med byger. Temperaturene vil formentlig ligge mellem 15 og 20 grader, og der vil stedvis være risiko for kraftig regn i nogle uger. Samlet får vi dog nok en måned med lidt mere tørt vejr end normalt og temperaturer omkring det normale.

I august er der tegn på at vi i perioder kan være heldige at opleve pænt sommervejr igen. Det indebærer temperaturer, der generelt havner mellem 20 og 25 grader om dagen og 10 til 15 grader om natten. Der vil dog nok også være tendens til at lavtryk sydfra kan trænge op over landet og give ganske pæne regnmængder, lokalt kan der som vanligt være tale om skybrud. Samlet set ventes Solen dog at være den hyppigste gæst, uden at der dog kan loves en sammenhængende stabil periode på flere uger.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Michael Skelbæk og Bjarne Siewertsen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2015

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.