twitter google+ facebook

Prognose for kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 6. december og opdateret den 9. december, gældende frem til og med uge 52

Det milde vejr ser nu ud at fortsætte frem til og med jul. Efter jul og især fra omkring nytår stiger sandsynligheden for østlige vinde og koldere vejr med lidt sne eller snebyger, men prognoserne så langt ude er meget usikre.

I starten af næste uge (uge 50) strømmer kold luft en overgang ned over landet fra nord og nordøst, og vi får et par dage med lidt køligere vejr og stedvis let nattefrost. Et højtryk ser derefter ud at ligge næsten stille over Central- eller Østeuropa, mens lavtrykkene tager nordlige baner op mod Norskehavet. Det betyder, at vi efterhånden får en overvejende sydlig strømning af ret mild luft. Det bliver mest skyet vejr og enkelte svage fronter med lidt regn kan nå landet vestfra, men ellers får vi opholdsvejr. I gennemsnit ser ugen ud at ende omtrent 1 grad over normalen med dagtemperaturer typisk mellem 2 og 6 grader og nattemperaturer omtrent mellem 0 og 5 grader. Enkelte nætter med opklaring kan det dog blive let frost. Nedbørsmængderne bliver under de normale. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer.           

I uge 51 (som indeholder juleaften) ser det milde vejr ud til at fortsætte. Der er en tendens til lidt højere tryk over Nord- og Nordøsteuropa, så sandsynligvis tager lavtryk fra Atlanten fortsat baner mod nordøst op mod Island og Norskehavet. Det giver os en overvejende sydlig strømning af relativt mild luft. Vi kan regne med ret skyet vejr, men sandsynligvis ikke så meget regn. I gennemsnit ser det ud at blive omkring en grad over den normale temperatur og lidt under normal nedbør. Vi kan altså med stor sandsynlighed regne med en grøn og mild jul med op omkring 5 graders varme.

Prognosen for perioden efter jul (fra uge 52) er meget usikker, men der er stadigvæk tendens til højtryksblokkeringer over Nordeuropa med mulighed for udbrud af kold luft fra nordøst. Muligvis får vi efterhånden en østlig eller nordøstlig strømning af ret kold luft ned over Danmark, hvilket nok skulle betyde 1-2 grader under normal temperatur. Ellers det mest sandsynlige fortsat vinde mellem sydøst og sydvest og lidt over normal temperatur.

Nederst på siden kan du se, hvad der er normalt for årstiden.

Forstå vintervejret

Vil du gerne forstå vintervejret bedre, så læs 'Vejrkorset - vintervejrets fire hjørner'.

Halo. Foto Jakob Quistgaard

Cirrusskyer og frost. Foto Jesper Arkil

Tremånedersprognose

Udsigt udsendt den 9. december gældende for perioden fra januar til og med marts 2017.

I januar er sandsynligheden større end normalt for, at vi oplever udbrud af kold luft fra nord eller nordøst. Det er dog endnu meget usikkert, hvor mange- og langvarige kuldeindslag, der kommer. Samtidig er det værd at notere sig, at der naturligvis også forekommer perioder med almindeligt dansk - og relativt gråt - vintervejr, hvor ret mild luft dominerer. I gennemsnit ser dog temperaturen i løbet af måneden dog ud til at ende på normalen eller noget under, mens nedbøren bliver noget under den normale.

Både februar og marts ser ud at blive mildere og noget vådere end normalt, efterhånden som sandsynligheden aftager for koldluft, og vi ser ud til at få den almindelige milde vestenvind tilbage.

Det skal dog understreges, at sæsonprognosen er meget usikker. Det er især usikkert, hvor koldt det kan blive i januar.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2016

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder