Kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 3. maj gældende for uge 18 til og med uge 21 (3/5 – 29/5).

Efter en ret stabil, lun og tør indledning på maj bliver vejret gradvist mere ustadigt i løbet af uge 19. Herefter vender vi tilbage til den mere skiftende vejrtype med temperaturer og nedbør omkring det normale.

I indeværende uge (uge 18) passerer en koldfront landet fra vest i løbet af tirsdagen under nogen svækkelse. Derefter bygger et højtryk op over landet og giver mest tørt og solrigt vejr med gradvist stigende temperaturer i løbet af ugen. Til weekenden når vi højest sandsynlig over de 20 grader mange steder i landet. Følg med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer.

I løbet af uge 19 begynder fronter og lavtryk at presse på fra sydvest og syd samtidig med, at højtrykket rykker lidt mod nordvest. Udviklingen er noget usikker, men det bliver sandsynligvis noget mere ustadigt og måske også køligere i løbet af ugen.

Fra sidst på ugen, eller i uge 20, ser det altså ud til, at den lidt køligere luft trænger ind over landet igen med omslag til vest- og nordvestlige vinde og - i og hvert fald en overgang - mere ustabile forhold. Den videre udvikling i uge 20 og 21 er dog temmelig usikker, men lige nu tyder det meste på skiftende forhold med passerende fronter af og til og omvekslende køligere og varmere perioder. I gennemsnit kommer temperatur og nedbør dog til at ligge tæt på det normale.

Samlet set kommer uge 18 til 21 sandsynligvis til at ende med en gennemsnitstemperatur lidt over det normale (0-1 grad). Uge 18 og 19 tæller nok lidt opad, mens uge 20 og 21 sandsynligvis ender omkring det normale. Med hensyn til nedbør får vi nok en lidt mere tør periode i uge 18 og i starten af uge 19, mens resten af perioden ventes at ligge omkring normalen - som vanligt med ret store regionale variationer.

Temperaturen i uge 19 er noget usikker, og ugen kunne sagtens gå hen og blive et par gradere varmere end normalt, hvis varme luft får lov til at holde stand lidt længere end forventet.

Nederst på siden kan du se, hvad der er normalt.

Forstå forårsvejret

Vil du gerne forstå forårsvejret bedre, så læs 'Vejrkorset - forårsvejrets fire hjørner'.

Kalvebod fælled i Ørestad Syd den 20. april 2016. Foto Mads Dreier. Klik for større version.

Kalvebod fælled i Ørestad Syd den 20. april 2016. Foto Mads Dreier. Klik for større version.

Kalvebod fælled i Ørestad Syd den 20. april 2016. Foto Mads Dreier. Klik for større version.

Kalvebod fælled i Ørestad Syd den 20. april 2016. Foto Mads Dreier. Klik for større version.

3-månedersprognose

Sommerprognosen udsendes onsdag den 11. maj.

Udsigt udsendt den 8. april gældende for maj, juni og juli 2016

Tendensen til lidt varmere vejr end normalt ser ud at fortsætte i perioden maj til juli 2016. Vi havner nok samlet en halv - eller måske en hel - grad over normalen for de tre måneder. Vi kan se frem til at få normal eller lidt under den normale mængde nedbør, hvor særligt juni og juli ser ud at byde på lidt tørrere vejr end normalt.

Maj starter sandsynligvis med ret tørt og solrigt vejr. Efterhånden ser det dog ud at blive mere ustabilt, og en del svage fronter med regn passerer Danmark fra overvejende sydvestlige retninger. Der vil også forekomme byger, som stedvist bliver kraftige. Det bliver ret mildt med op til en grad over det normale for årstiden. Du kan se, hvad der er normalt, i figuren nederst på siden.

I juni bygger et højtryk sandsynligvis op vest for landet - over De Britiske Øer og Nordvesteuropa - mens lavtryk dominerer over Østeuropa. Det medfører i så fald en dominerende nordvestlig eller nordlig luftstrøm over landet og større mulighed for tørre og solrige perioder. Dog er sandsynligheden for højsommervarme begrænset. I perioder vil lavtryk nok bevæge sig ned over Skandinavien fra nordvest og blive liggende nogle dage, hvilket giver køligere vejr og mulighed for kraftige byger. Gennemsnitstemperaturen for måneden ser ud at blive normal eller lidt over den normale - op til en grad over. Samlet set ser måneden ud at blive lidt tørre end normalt, men enkelte dage med kraftige byger kan lokalt give forhøjede mængder.

I juli er tendensen stadig noget tørrere og lidt varmere vejr end normalt - måske op til en grad over normalen. Det ser ud til, at højtryk fortsat vil dominere vest for Danmark, mens et lavtryksområde hovedsagligt befinder sig over Baltikum og Rusland. Det giver en højere sandsynlighed for tørt og solrigt vejr, med ret gode sommertemperaturer, selv om der måske ikke kommer så mange højsommerdage. Perioder med mindre lavtryk og regn- og tordenbyger vil dog forekomme med lokalt store regnmængder.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Marianne Brandt og Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2016

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder